İhtiyaçlarınız İçin Kanatlı Boru Çeşitleri

Endüstriyel anlamda pek çok farklı alternatifin ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanıldığı hepimizin malumudur. Bunların arasında kanatlı boru olarak tabir edilen sistemde bulunuyor ve yüksek ısı ya da yüksek soğukluk gerektiren sistematik içerisinde yer alıyor. Elbette özel bir üretim gerektiren bu uygulamalara değişik isimlendirmeler de yapılıyor. Örneğin serpantin olarak adlandırılan sistemle benzerlik gösteren kanatlı boru uygulaması aslında aynı mantığa dayanıyor diyebiliriz. Çünkü ısı transfer yüzeyini arttırmayı hedefleyen serpantin genellikle iç kısımlara uygulanırken, kanatlı boru uygulamasında borunun dışına sarılan kanallar söz konusudur

Kanatlı Boru Çeşitleri Bazı Metallerle Kullanılabiliyor

Elbette yüksek derecede ısı uygulanan bir sistemde sıradan metallerin kullanılması söz konusu olamaz. Bu çerçevede kanatlı boru çeşitleri paslanmaz çelik karbon pirinç alüminyum veya bakır gibi ısıyı çok daha yüksek kalitede yaygınlaştıran metallerle birlikte kullanılmak zorundadır. Dolayısıyla tıpkı elektrik iletkenlerinde olduğu gibi ısı iletkenlerinin de özellikli metaller tarafından desteklenmesi gerekir. Bunun yanı sıra korozyona karşı özel tedbirlerin alındığı kanatlı boru sisteminde elektro galvaniz ve sıcak daldırma galvaniz olarak iki türlü kaplama yapılması söz konusudur.

Kanatlı Boru Nerede Kullanılır

Konuyla ilgilenenler mutlaka tahmin ederler veya bilirler, fakat biz yine de kanatlı boru nerede kullanılır sorusunun yanıtını kısaca verelim. Endüstriyel amaçlı büyük makinelerin ihtiyacı olan ısı veya soğutma normal makinelere göre çok daha yüksek değerlerdedir ve bu sarmal sistem olmadığında istenen ısıya ulaşılması mümkün değildir. Üstelik bu sistem oldukça verimli ve uzun süre kullanılmaya müsait olduğundan yıllarca hiçbir bozulma yaşanmadan görev yapmaya devam ediyor. Dilerseniz bu noktada konunun daha iyi anlaşılabilmesi için maddeler halinde bir sıralama yapalım.

  • Tekstil sanayinde kullanılan fikse makineleri
  • Büyük ölçekli çamaşır kurutma makineleri.
  • Hava şartlandırma sistemleri
  • Yağ soğutucular
  • Evaporasyon (buhar makineleri)
  • Kondenezyon (kimyasal zincirleme reaksiyon)
  • RAM makineleri (RAMÖZ)
  • Nem giderici makineler
  • Hava ısıtma ve soğutma sistemleri

Kanatlı boru sistemlerinin ilk akla gelen kullanım yerleri arasında sayılabilir. Elbette ağırlıkta tekstil olmak üzere, gıda sanayi, yüksek ısı gerektiren metal eritici kazanlar ve daha pek çok alanda hizmet veren kanatlı boru aynı zamanda finli boru olarak da bilinmektedir.