Serpantin Nedir Modelleri Nelerdir

Isı yalıtımı ve soğutma konseptinin vazgeçilmezi serpantin sistemi bugün için sanayi ve endüstrinin kullandığı en önemli formüldür. Çünkü içerisinden geçen sıvı veya gaz halindeki her şeyi ya istenilen düzeyde soğutuyor veya istenilen düzeyde ısıya ulaşılmasını sağlıyor. Tabii sistem adını bir taştan alıyor yüzey kaplaması olarak kullanılan serpantin taşı ve serpantin sistemi aslında birbirinden farklı kavramlardır, ancak bağımsız değillerdir. Dilerseniz kullanılan sistemi biraz daha ayrıntılarıyla işleyelim. Hepimizin bildiği üzere ısıtma ve soğutma sistemleri belirli bir sistematik üzerine kurgulanmıştır. Bükülerek veya kıvrılarak yüzeye yaygınlaştıran kanallar içerisinde dolaşımı gerçekleşen gaz ya da sıvı halde bulunan her türlü maddenin etkin bir şekilde üzerine düşen misyonu yerine getirmesi serpantin sistemi olarak tanımlanıyor.

Serpantin Kazanları İçerisine Kıvrılarak Yerleştiriliyor

Endüstriyel ve büyük makinelerin söz konusu olduğu pek çok işleyiş bulunuyor. Bir örnek vermek gerekirse serpantin kazanları gösterilebilir. Elbette serpantinin çok değişik formlarda üretilmesi mümkündür. Örneğin kızgın yağ kazanları yine endüstride sıkça rastladığımız kullanım formları olarak karşımıza çıkmaktadır. Tabii ki paslanmaz alaşımdan oluşan bu yapı kazan sargı boruları ile destekleniyor. Bunun yanı sıra bombaya serpantin sarılarak yine belirli bir yalıtım kazandırılan yüksek ısıdaki kazanlar ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor. Bir ayrıntı daha paylaşalım havanın ısıtılması yöntemi ile endüstriye destek sağlayan kızgın suluğu buharlı sıcak sulu veya elektrikle çalışan cihazlarda ısıtıcı serpantin ara yer verildiğini belirtmiş olalım.

Serpantin Isıtıcı Üç Farklı Modelde Üretilebiliyor

Genellikle bakır ve çeliğin kullanıldığı serpantin sistemde kanatlar alüminyumun da katıldığı üçlü bir alaşıma dönüştürebiliyor. Tabii ki paslanmaz borularla destek vermek şartıyla serpantin kökenli ısıtıcılar elde edilebiliyor. Genellikle boru üretiminde yer verilen bu modelde havanın ısıtılması ve özgül nem de gerçekleştirdiği transfer ile sıcaklık artışı elde etmek için kullanılıyor. Ayrıca radyatör sistemleri ile destek verilen serpantin bu sistemde radyatör olarak tasarlanıyor. İklimlendirmenin birincil ve ikincil ısı transferleri yüzeyi prensibiyle akışkanlığı sirküle eden ve cebri sirkülâsyonu soğutma ya da ısıtma serpantinlerine yönlendiren sistemlerde bugün için hâlihazırda aktif şekilde kullanılıyor.

Serpantin İmalatı Hassasiyet Gerektiriyor

Tabii her alanda olduğu gibi serpantin imalatı uzmanlık gerektiren bir çalışma ve profesyonel ekip işidir diyebiliriz. 1-2 sıralı şekilde ısıtıcı grupların imal edildiği bu sistemde soğutma grupları için 2- 4 ya da 6 sıralı imal edilen serpantin havalandırma santrallerinde çok da aktif şekilde yer alıyorlar. Ayrıca havalandırma santrallerinde çok da aktif şekilde yer alan indüksiyonlu iklimlendirme, bireysel iklimlendirme modeli çalışmalarında serpantin teknolojisine rastlamak mümkündür.